Dzięki Daniel.
Ja nie mam GPS ani nawet linijki przy kompasie i też lecę na czuja. Ale podczas kiku rajdów, zwłaszcza nocnych, przekonałem się, że znajomość pokonanego dystansu bardzo ułatwia znalezienie punktu.
Przejrzałem regulaminy rajdów i wygląda to tak:
Ełcka Zmarzlina:
Cytuj:
korzystanie z innych map niż te, które dostarczył organizator jest zabronione, pod groźbą dyskwalifikacji.
Skorpion:
Cytuj:
stosowanie się do zaleceń Kierownictwa, oraz Zasad Czystej Rywalizacji (m.in. używajmy wyłącznie map dostarczonych przez organizatorów, nie używajmy telefonów komórkowych ani żadnych innych środków łączności w trakcie trwania imprezy w sprawach dotyczących trasy, nie używajmy przyrządów do nawigacji satelitarnej np. GPS (GPS może być używany jedynie do rejestracji śladu trasy – używanie przyrządów GPS do lokalizacji swojej pozycji i odnajdywania Punktów Kontrolnych będzie karane dyskwalifikacją).
Włóczykij:
Cytuj:
Używanie wszelkich innych map niż te dostarczone przez organizatorów jest zabronione i grozi dyskwalifikacją uczestnika. Dyskwalifikacją grozi również używanie GPS, a także telefonów komórkowych w celach ułatwiających pokonywanie trasy.
RDS:
Cytuj:
Obowiązuje zakaz używania urządzeń nawigacji satelitarnej GPS w celu innym niż rejestracja pokonanej trasy pod groźbą kary czasowej.
Róża Wiatrów:
Cytuj:
używanie innych map, korzystanie z transportu, nie przestrzeganie fair play powoduje dyskwalifikację.
Harpagan:
Cytuj:
II (III, IV, V).5. Używanie map innych niż dostarczone przez Organizatorów (w tym map w postaci cyfrowej w urządzeniach nawigacji satelitarnej) jest zabronione. Uczestnik, który używa niedozwolonych map zostanie zdyskwalifikowany.
VIII.2. Używanie urządzeń do nawigacji satelitarnej jako pomocy nawigacyjnej jest zabronione. Używanie urządzeń do nawigacji satelitarnej dozwolone jest jedynie w celu zapisu śladu (tracka) do wykorzystania po rajdzie oraz do pomiaru parametrów ruchu (prędkości, kierunku i odległości).
Rudawska Wyrypa:
Cytuj:
Nie dopuszcza się stosowania w celach nawigacyjnych urządzeń GPS. Dopuszczalne jest
ich stosowanie do zapisu pokonywanej trasy oraz pomiaru prędkości i dystansu.
DyMnO:
Cytuj:
Uczestnik na trasie może posługiwać się urządzeniami GPS jedynie w celu rejestracji przebytej
trasy, do wykorzystania po ukończeniu rajdu.
Kierat:
Cytuj:
Używanie GPS jest dozwolone, jednak kompas i mapa w zupełności wystarczą uczestnikowi o przeciętnych umiejętnościach orientacji w terenie do dotarcia do wyznaczonych punktów kontrolnych. Można korzystać z własnych map.
Złoto dla zuchwałych:
Cytuj:
Używanie użądzeń GPS i map innych niż te dostarczone przez organizatorów jest zabronione. Używanie niedozwolonych map równoznaczne jest z dyskwalifikacja.
Oriento:
Cytuj:
Obowiązuje bezwzględny zakaz używania map niedostarczonych przez organizatora oraz urządzeń lokalizacyjnych GPS z wgranymi mapami w celu odnajdywania punktów kontrolnych. Niedopuszczalne jest także używanie modułów GPS w telefonach komórkowych. Dopuszczalne jest jedynie użycie bezmapowych urządzeń GPS w celu rejestracji przebytej trasy (trackloggery).
Tułacz:
Cytuj:
Stosowanie map innych niż dostarczone przez organizatora jest niedozwolone i grozi dyskwalifikacją.
Stosowanie urządzeń do nawigacji satelitarnej jako pomocy na trasie jest niedozwolone i grozi dyskwalifikacją. Powyższe nie dotyczy stosowania wspomnianych urządzeń jako rejestratorów trasy (track-ów) celem jej analizy po zakończeniu Rajdu, jednak tylko wówczas, gdy urządzenie to będzie schowane np. w plecaku.
Grassor:
Cytuj:
Organizatorzy na starcie dostarczają kolorową mapę topograficzną (skala 1:50000) z zaznaczonymi Punktami Kontrolnymi (PK) położonymi najbliżej STARTU, o lokalizacji kolejnych PK uczestnicy dowiedzą się w trakcie pokonywania trasy. Używanie map innych niż te dostarczone przez organizatorów jest zabronione (dotyczy również map w postaci cyfrowej, zabrania się korzystania z urządzeń do nawigacji satelitarnej z wgranymi mapami). Używanie niedozwolonych map równoznaczne jest z dyskwalifikacja.
Azymut:
Cytuj:
Używanie urządzeń GPS i map innych niż te dostarczone przez organizatorów jest zabronione.
Izerska Wyrypa: -
Cytuj:
urządzeń GPS można używać wyłącznie do zapisu śladu trasy (tracka),urządzenie należy mieć schowane w plecaku;
HI-TEC:
Cytuj:
Używanie odbiorników gps podczas trwania zawodów dozwolone jest jedynie w celach archiwizacyjnych trasy;
Trudy:
Cytuj:
Używanie map innych niż dostarczone przez organizatorów (w tym map w postaci cyfrowej w urządzeniach nawigacji satelitarnej) jest zabronione. Uczestnik, który używa niedozwolonych map zostanie zdyskwalifikowany.
Funex Orient:
Cytuj:
7. Z GPS można korzystać wyłącznie do rejestracji śladu trasy, pod warunkiem pozostawania urządzenia np. w plecaku.
Nocna Masakra:
Cytuj:
Używanie map innych niż te dostarczone przez organizatorów jest zabronione (dotyczy również map w postaci cyfrowej, zabrania się korzystania z urządzeń do nawigacji satelitarnej z wgranymi mapami). Używanie niedozwolonych map równoznaczne jest z dyskwalifikacja.
W pozostałych regulaminach nic nie znalazłem na temat GPS, czyli jest dozwolony. Ale i tak wychodzi na to że GPS założony na rękę jest na większości rajdów PMnO zakazany. Nie jednoznaczny jest dla _mnie_ wpis w regulaminie Rudawskiej Wyrypy, który w pierwszym zdaniu ich zabrania a w drugim pozwala na użycie ich do pomiaru prędkości i dystansu co dla mnie jest równoznaczne z nawigacją ...
Regulamin PMnO nie wypowiada się na ten temat.