Paweł Jankowiak napisał(a):
Złoto dla Zuchwałych, krótka recenzja.
W zasadzie można się pod tym podpisać w całości.
Przesunięcia PK54 praktycznie nie zauważyłem, PK48 faktycznie coś daleko mi się wydawał, ale opis jednoznacznie wskazywał na płot, przy PK35 pomagał opis wskazując na ambonę, chociaż PK był w mniej niż 100m, PK55 był na sąsiednim miniszczycie (na geoportalu ładnie widać). Te cztery nie miały wpływu na wyniki. Brzozy, być może, chociaż nie będę się wymądrzał, bo znalazłem praktycznie bez problemów. Chociaż faktycznie dookoła były prawie same brzozy i przez to to był chyba najmniej charakterystyczny w terenie punkt.
Duży plus za rozrzucenie punktów na mapie i niebanalne warianty. Duży minus za przewymiarowanie i mały za te przesunięcia.
Prawdopodobnie miałbym mniej niż 60km. Wyszło mi 62,7, ale w tym kompletna katastrofa na dwóch ostatnich punktach i nadrobienie prawie 3km. Też ciąłem ostro i azymuty nawet nieźle wchodziły.
Znam tylko jedną imprezę, gdzie organizator praktycznie w pojedynkę rysował mapę, rozstawiał punkty i to dokładnie, prowadził biuro, sędziował na punkcie kontrolnym, ustawił kilka bufetów, latał po lesie z aparatem łapiąc prawie wszystkich uczestników, błyskawicznie upublicznił wyniki i zrobił analizę przebiegów uczestników. I na niej nie wystartujesz na pewno (co jest kolejnym plusem)

(a prysznica też nie było)
Do przemyślenia pod katem regulaminu: czy każde przesunięcie powyżej 20m jest takim samym błędem? Oczywiście nie powinno być żadnych przesunięć, ale jak widać niektóre ratuje opis, a regulaminowe 20m to jest zaledwie 0,4 mm na mapie 1:50000. (tak, wiem, że organizator może dać lepsze mapy lub rozświetlenia, ale po co, jeśli punkt jest charakterystyczny w terenie lub opisie)
Inny punkt do przemyślenia, to wariant organizatora, bo to nie pierwsza przewymiarowana impreza. I nawet jeśli wariant organizatora rysowany na mapie ma te 54,99km, to i tak jest to dystans nieosiągalny nawet dla najlepszych i to po azymutach.
Być może w nowym portalu PMnO warto jednak dać uczestnikom ankietę z oceną parametrów imprezy, w tym rozstawienia punktów czy dystansu. Nie na każdej imprezie startuje przedstawiciel kapituły, czy zawodnik z suwmiarką w oku.