Ostatni mój post w temacie psów, bo nie będę się powtarzał, a przynajmniej jedną rzecz muszę wyjaśnić.
Na początek przytoczę wypowiedź Bartka Karabina z FB (chyba mogę, bo była publicznie przedstawiona)
"Bartłomiej Karabin: Kilka razy wziąłem psy na imprezę orientacyjną, ale tylko na takie, na których wiedziałem, że idę dla przyjemności. Psy ciągną na początku biegu, bo są podjarane. Ciągną mocno i wszyscy to widzą, bo wszyscy są w kupie. Po pewnym czasie się męczą i tylko lecą przodem. Wchodzenie w krzaki z psem to problem, bo zaczynasz zwracać uwagę na psa a nie na mapę i wybijasz się z rytmu. Zbiegi z mocnej góry są problemem po pewnym czasie, bo wtedy france zaczynają znowu ciągnąć. W okolicach 30-40 km zaczynają zwalniać i trzeba się dostosować do ich tempa, żeby nie doszło do tego, że to psy trzeba ciągnąć. Miałem tak parę razy, więc wiem co mówię. Podsumowanie jest takie, że wychodzi na zero z lekkim minusem. Niezależnie od tego czy będzie osobna klasyfikacja, czy nie, będę czasem brał psy na 50-tkę dla zabawy (o ile organizator nie zabroni), w takich przypadkach nie cisnę na pudło i nie psuję innym wyników do generalki."
Czyli jednak w jakiś sposób zaburzają wynik, nadają tempo na początku, wpływają na rozłożenie sił. A jeśli ktoś od połowy maszeruje tylko, to połówkę ma jednak lepiej, a później tak sano. Zapewne większość z was powie, że się czepiam, że to nie są mistrzostwa świata. Ok, więc skoro tak to niech liczy się występ, klasyfikacja w imprezie. A punkty w PP? Eee tam, jakieś tylko cyferki.
Nie przypominam sobie, żebym przegrał kiedykolwiek z tego powodu, że ktoś biegł z psem. Nie jest to jakieś robienie regulaminu pode mnie.
I najważniejsze. Nie jest to, jak jest tu mi czasem zarzucane, personalny atak na Kasię. Bo niby co ja miałbym do Niej mieć i dlaczego?
Chyba napisałem już wszystko. Takie jest moje zdanie i póki co nie zamierzam go zmieniać.
Mam nadzieję, że inne zmiany, które ewentualnie będziemy wprowadzać, bardziej przypadną do gustu wszystkim.
PS. @Barnard - może przeoczyłeś, może zmieniłeś zdanie, w sumie bez znaczenia, ale jakiś czas temu pisałeś tak na moją propozycję :
http://pk4.pl/forum/viewtopic.php?f=51& ... 4&start=10Pozdrawiam,
Bartek