Mnie proponowany przez Wigora sposób liczenia frekwencji nie do końca się podoba. Licząc frekwencję w ten sposób, dwie najliczniejsze po Harpaganie imprezy, czyli KORnO i Mordownik plasują się na końcu imprez pucharowych. Zawodników, którzy na dzień dzisiejszy zaliczyli minimum 4 imprezy jest w tej chwili prawie osiemdziesięcioro, z czego z Polski południowej raptem kilkanaścioro. Siłą rzeczy południowe imprezy nie są w stanie przy tym sposobie liczenia konkurować z pozostałymi.
Natomiast zdecydowanie jestem za ratowaniem imprez dłuższych, trudniejszych, odbywających się w mniej atrakcyjnym okresie sezonu. I z tego powodu, mimo ewidentnej szkody dla zawodów, na których buduję trasy, jestem gotów na ten system zagłosować.
Nie uśmiecha mi się brać udział jedynie w zawodach, w których czas zwycięscy to 5-6 godzin, i popełnienie jednego niedużego eliminuje z walki o pudło.
Uważam, że nie jesteśmy w stanie wszystkiego ująć w regulaminie, bo i tak kiedyś zdarzy się przypadek, którego nikt nie przewidział. Z tego też powodu myślę, że sensowniejszym będzie, by dać uprawnienia jakiemuś ciału (sędziemu, kapitule, …), które będzie miało władzę zrobić odstępstwo od regulaminu, jeśli sytuacja tego będzie wymagać. Np. przydzielić „dziką kartę”.
Teraz problem poruszony przez Virusa.
Rzeczywiście istniał już wcześniej zapis, że impreza, by zostać zgłoszoną do pucharu, musi się wcześniej odbyć w formule PPM. Jednak nie wierzę Bartku, że ktokolwiek weryfikuje zdolności organizacyjne organizatora takiej imprezy, a jedynie fakt, że się odbyła. Myślę, że można by z tego zapisu zrezygnować, skoro liczba aspirantów nie jest ograniczona.
W tej chwili, nowa impreza w roku 2017 musiała by się odbyć. W 2018 byłaby aspirantem (pierwszy raz zgłoszona do kalendarza), jednak patrząc na zapis:
BartekB napisał(a):
3.Selekcja – o kolejności do kalendarza decyduje liczba sklasyfikowanych uczestników.
a)Z listy pucharowej wypadają obligatoryjnie 2 imprezy o najmniejszej liczbie sklasyfikowanych uczestników. Na ich miejsce wchodzi 1 impreza z listy PPM ASPIRANT, które miały największą liczbę uczestników (nie dotyczy imprez po raz pierwszy zgłoszonych do kalendarza).
b)Baraż - jeżeli 3 od końca impreza z listy pucharowej miała mniej uczestników niż 2 impreza z listy aspirujących, z największą w kolejności liczbą sklasyfikowanych uczestników– zostaje ona zastąpiona przez nią w roku 2017 (nie dotyczy imprez po raz pierwszy zgłoszonych do kalendarza). Ta sama sytuacja ma miejsce dla miejsca 4 z listy pucharowej i miejsca 3 z listy aspirantów.
niezależnie od frekwencji, w 2019 musiałaby być też aspirantem. Dopiero w 2020 roku miałaby szanse być imprezą pucharową.
Czerwone zapisy też powinny być usunięte.