Jako że zostałem zgłoszony jako kandydat w małym skrócie moje zdanie o PMnO i co chciałbym w nim zmienić.
Po pierwsze wagi
Uważam że nie mają prawie żadnego wpływu na frekwencję na zawodach. Ważne są tylko dla grupki 20-30 osób ścigających się w Pucharze.
Przykład naszych zawodów Nocny Marek. W 2013 roku waga 45 - na trasie TP50 47 osób na 117 na wszystkich trasach na imprezie. W 2014 roku waga 50 a na trasie TP50 39 osób na 142 na wszystkich trasach. Czyli waga imprezy w tej chwili nie jest praktycznie żadną zachętą do startu w konkretnych zawodach.
System wagowy ma jednak duży wpływ na wyniki końcowe i skoro jest, uważam, że powinna być jasna reguła ich przyznawania. Jedynym miarodajnym współczynnikiem jest tutaj frekwencja. Podzielić Polskę na 4 makroregiony (po cztery województwa) i w każdym 3 najliczniejsze imprezy dostają wagę 50. Dodatkowo, 4 najliczniejsze imprezy z tych, które zostały też dostają wagę 50. Reszta 45 punktów. Zawody mogą dostać "karę" 5 punktów jeśli będą na nich rażące (ale naprawdę rażące) uchybienia. W tym momencie każdy będzie miał "blisko" co najmniej 3 imprezy za 50 punktów, a tam gdzie jest dużo zawodników tych imprez będzie więcej.
Po drugie promocja
Impreza chce być w Pucharze Polski z jednego powodu - dzięki temu rośnie jej ranga, a to przekłada się na łatwiejsze pozyskiwanie sponsorów i na zwiększenie frekwencji.
Tutaj jako kapituła możemy poprawić jeszcze dwie rzeczy:
- sponsor nagród dla najlepszych w Pucharze i nagród do rozlosowania wśród osób zaliczających co najmniej 7 startów. Pozyskanie takiego sponsora powinno być dość proste. 35 imprez, strona z 10tys. odsłon na miesiąc to dość łakomy kąsek.
- promocja imprez na FB i stronie PMnO. Brakuje mi zapowiedzi konkretnych imprez z jakąś krótką charakterystyką (najlepiej jakby dosyłali ją organizatorzy), przypominania na FB o zapisach itd.
Nagrody i odgórna promocja na pewno będą miały duży wpływ na frekwencję, ale też na podniesieniu poziomu sportowego Pucharu. Uważam, że wtedy więcej dobrych zawodników i zawodniczek będzie chciało zaliczyć 7 startów i się ścigać w Pucharze jako całości, a nie tylko poszczególnych imprezach.