BartekB napisał(a):
A może zamiast podziału kilometrowego tras, podział na trasę długą czasowo i krótką. Odzwierciedla to też dość dobrze trudność tras.
Moja propozycja na podział to wynik pierwszej trójki krótszy/dłuższy niż 10 godzin.
Tylko co wtedy zrobić z takimi imprezami jak Grassor i Nocna? Obie trasy zakwalifikują się do długich za 100pkt

Z drugiej strony jest sporo czynników, które mogą wpłynąć na czas zrobienia trasy - choćby pogoda, trudność rozstawionych punktów, warunki terenowe. Kilometry się nie zmieniają (choć czasem nie zgadzają się z rzeczywistością). No chyba że podział na to, czy trasa jest krótka czy długa odbędzie się już po imprezie (gdy poznamy czasy pierwszej trójki) ale sam przyznasz chyba, że to przypadkowe i bez sensu.
Można pomyśleć za to, czy nie zrobić czegoś z trasami górskimi. Myślę jednak, że podział zaproponowany przez Bronka jest na początek optymalny - wchodzi po 13 tras na długiej i krótkiej trasie.
BartekB napisał(a):
Jako organizator Harpa mówię że zmienia - na ten moment trasa 100 km nie jest zgłoszona do pucharu.
Zgłoszenie trasy do Pucharu to przecież formalność. Czy ona będzie w Pucharze czy nie - to nic nie zmieni w przygotowaniach imprezy, prawda?
BartekB napisał(a):
Sadzę też, że gdyby inni organizatorzy wiedzieli jak będzie liczona punktacja też by inaczej budowali trasy na ten rok. Z tego powodu zminy są możliwe dopiero od 2014.
I może właśnie to jest argument za tym, żeby zmiany wprowadzić w tym roku. Po co nerwowe ruchy organizatorów jeśli w randze imprezy i jej frekwencji nic to nie zmieni (przy założeniu, że jest to Puchar krótkich i długich tras czyli że regulamin wymusza na zawodnikach start na obu typach tras). Jeśli organizatorzy zobaczą, że krótkie trasy nie popadły w niełaskę (a jestem przekonany, że nie popadną) to w przyszłym roku nie będzie presji na zwiększanie dystansu. Będzie IMO za to bodziec do budowania drugiej trasy w przyszłym sezonie (myślę, że głównie budowy drugiej trasy jako krótkiej - tutaj zresztą łatwiej będzie organizatorom tras długich wykroić trasę krótką niż organizatorom tras krótkich dołożyć dystans do długiej). Za to wprowadzenie zmian w przyszłym roku MOŻE
(nie musi) spowodować migrację organizatorów do tras długich (z nieuzasadnionej obawy o frekwencję) i nie będzie bodźca do budowy dodatkowych tras krótkich przez organizatorów tych długich (ten bodziec być może pojawi się rok później).
Moim zdaniem należałoby uświadomić organizatorów, że proponowane zmiany nie pogarszają ich sytuacji a są z korzyścią dla przyszłości Pucharu (dodatkowe trasy krótkie a więc otwarcie się Pucharu na zawodników, dla których długie dystanse są ponad ich siły jak również uatrakcyjnienie zasad punktowania Pucharu).
BartekB napisał(a):
Pytanie dodatkowe - czy dla 30 osób startujących w pucharze te zmiany są potrzebne, na razie mam tylko parę wypowiedzi...
Masz dostęp do kontaktów mailowych do tych osób. Wyłuskać tych ok. 30 zawodników nie będzie chyba trudno. Może warto napisać maila z zapytaniem o zmiany i ewentualnie z linkiem do tej dyskusji (choćby po to, żeby poznali argumentację dla zmian - nie oczekuję, że każdy się wypowie na forum).