hiubi napisał(a):
jezeli regulamin nie pozwala na sensowne działanie to najpierw zmienia się regulamin ( co leży w gestii kapituły ), a potem działa sensownie.
podanie terminu MP na trzy tygodnie przed imprezą to murowany kandydat do tytulu "glupoty roku". Ucierpią na tym uczestnicy, ucierpi prestiż mistrzostw i ucierpi prestiż samego organizatora.
Zostało jeszcze parę godzin - mozna w tym czasie zmienić regulamin , przeprosić Wiechora i poprosić go o zorganizowanie mistrzostw w 2013 roku ( osobiście go uważam go za najbardziej godnego organizacji mistrzostw, a jego dawny ZMP jest dla mnie wzorem przy organizowaniu RDS ).
jezeli zostanie tak jak jest - mistrzostwa staną się obiektem kpin i szyderstw - i będzą to szyderstwa absolutnie zasłużone.
PS. Bylem sędzia głównym i członkiem kapituły, a jej obecnych członków darzę dużą sympatią i szacunkiem. zawsze broniłem decyzji Kapituły i sędziów, także tych kontrowersyjnych. Pewne rzeczy jednak należy nazywać po imieniu: ta decyzja jest durna.
Podpisuję się pod Hubertem, również rozumiem złość i żal Kasi. Chociaż sam nie planowałem udziału ani w MP, ani w Ełckiej Zmarzlinie uważam, że decyzja w sprawie rozegrania MP TP100 na tej imprezie w roku 2012 jest fatalna.
Szanowni Członkowie Kapituły
Uczestnicy zabawy pod tytułem "piesze maratony na orientację" mają prawo oczekiwać od Was poważnego traktowania, jesteście wszak ich przedstawicielami. Wasze decyzje powinny być odpowiedzialne i rozsądne. Decyzja o rozegraniu Mistrzostw Polski na trzy tygodnie przed imprezą tych kryteriów nie spełnia. O imprezie tej rangi potencjalni zainteresowani powinni się dowiadywać zdecydowanie wcześniej (pisałem już o tym w jednym z postów w tym wątku). Znaczenie ma tutaj nie tylko możliwość odpowiedniego przygotowania się do imprezy pod względem sportowym, ale także tzw. "proza życia". Ludzie mają rodziny i pracę zawodową (grafiki często ustalane są z miesięcznym wyprzedzeniem), mają różne zobowiązania. Trudno oprzeć się wrażeniu, że ktoś nie bardzo panuje nad sytuacją. Najpierw w piątek (30.12) tuż po północy w tym wątku pojawia się informacja: "problem wynika z regulaminu, przed 31 grudnia 2011r. nie można podjąć żadnych oficjalnych decyzji", by wbrew niej po dwunastu godzinach taka decyzja została podjęta i ogłoszona (notabene na "napierajce" - dlaczego?). Ponadto niezrozumiała dla mnie jest decyzja o wręczeniu podczas Ełckiej Zmarzliny nagród za Puchar Polski 2011. Szanowni Członkowie Kapituły, pkt. VI regulaminu Pucharu Polski stanowi: "Zawodnicy z miejsc od 1 do 3 w klasyfikacji generalnej PMnO w danej kategorii otrzymują trofea sportowe. Ich wręczenie nastąpi podczas uroczystości zakończenia 43 ERnO HARPAGAN w kwietniu 2012r.". Nie sądzę, żeby np. triumfatorka TP50 - Laura fatygowała się do Ełku ze Świnoujścia. Mam wrażenie, że podejmując decyzję o organizacji Mistrzostw Polski w ramach Ełckiej Zmarzliny i dekoracji na tej imprezie zwycięzców PP 2011 ktoś poszedł po trupach. Ciekawy jestem, czy decyzja ta została podjęta kolegialnie i kto głosował za, a kto przeciw? Myślę, że taka informacja Waszemu elektoratowi się należy. Na koniec życzę Wam, Szanowni Członkowie Kapituły, bardziej trafionych decyzji w 2012 r., a wszystkim czytającym to forum wszelkiej pomyślności.
Tomek