WiechoR napisał(a):
Witam wszystkich. Przeczytałem wszystkie wypowiedzi i postanowiłem zabrać głos w tej dyskusji.
[...]Kapituła zgodnie ze złym zapisem regulaminowym musiała czekać do 31.12.2011 bo do tego dnia można było zgłaszać kandydatów na organizatora MP. Po tym terminie kapituła podjęła decyzję o przyznaniu organizacji MP organizatorom EZ. [...]
P.S.
[...]Jakość to przede wszystkim możliwość dania jak najwięcej uczestnikom a w tej akurat kwestii MP należą się EZ

Jeśli chcielibyśmy być precyzyjni i pozostawać w zgodzie z faktami, to należałoby odnotować, że informacja o rozegraniu Mistrzostw Polski TP100 podczas Ełckiej Zmarzliny pojawiła się na stronach Pucharu Polski (pmno.pl) już w dniu 30 grudnia 2011. Z lektury wpisów na forum wynika, że nikt nie protestował przeciwko Ełckiej Zmarzlinie jako pieszemu maratonowi na orientację. Słowa dezaprobaty i (być może) oburzenia wywołał tryb podjęcia przez Kapitułę decyzji, która była decyzją niedobrą. Krytyce poddany został nieregulaminowy i nie-zdroworozsądkowy sposób decydowania o tak istotnej sprawie jak M_P oraz dekoracja zwycięzców P_P_2011. Trzytygodniowy interwał pomiędzy podjęciem decyzji o rozegraniu Mistrzostw Polski a terminem imprezy jest zdecydowanie zbyt krótki. Jednocześnie nikt nie podniósł, by Ełcka Zmarzlina na M_P nie zasługiwała. Z tego co zasłyszałem oraz z tego co wyczytałem w internecie trudno o drugą taką imprezę w ramach cyklu P_P, w której cała okołorajdowa otoczka była tak bardzo rozbudowana z myślą o uczestnikach i dla uczestników. Osobiście nie miałbym nic przeciwko temu, aby M_P były rozgrywane podczas Zmarzliny co roku (impreza rangi mistrzowskiej wymaga mistrzowskiej oprawy

). Jednak informacja o tym powinna pojawiać się odpowiednio wcześnie. Należy wyrazić nadzieję, że zaistniała sytuacja się więcej nie powtórzy. Kapituła już "naprawiła" regulamin i uczestnicy nie będą zaskakiwani tak istotnymi dla dyscypliny decyzjami jak termin rozegrania Mistrzostw Polski.
Życzę wszystkim udanego startu w Ełku.